A pak přišel tajemný dárce… Takové bylo finále Future of Food

Známe vítěze prvního ročníku akceleračního programu Future of Food. Jsou jimi Koláčkova pekárna, I love hummus a Growlight Bohemia. A protože závěrečný Den D byl plný překvapení, finanční odměnu si odnesl projekt Sady sv. Prokopa. Diváci si mohli také poslechnout čtyři odborníky na výživu, kteří diskutovali o nástrahách udržitelného stravování.

Na konci léta vybrala odborná porota deset projektů, které prošly tříměsíční akcelerací v rámci programu Future of Food. Projektům, které mají potenciál přispět k udržitelnějšímu stravování, byli k dispozici mentoři, experti i ambasadoři a také zázemí Impact Hubu, který program připravil. Kromě osmi workshopů se všechny týmy účastnily také mastermind skupin.

“Chtěli jsme přispět k přeměně, která v českém zemědělství a potravinářství probíhá. Měli jsme pocit, že je tu spoustu skvělých týmů se skvělými nápady, které ale řeší praktické problémy kolem svého byznys modelu, produktu, nacenění a podobně. S tím jim umíme pomoci,” vysvětluje zakladatel Impact Hubu Petr Vítek smysl programu.

Jaký pokrok udělaly vítězné projekty během akcelerace?

Koláčkova pekárna – Otec a dcera Koláčkovi pečou chleba, produkují veganské a bezlepkové sladkosti a provozují bistro. Díky mentorovi Martinu Šrámkovi znovu nacenili produkty ve svém bistru a našli větší prostor pro svou druhou pobočku. Výrazně je posunulo také sdílení zkušeností s ostatními projekty. Vymysleli a s pomocí mentora spustili výrobu bezlepkového cukroví, nově pečou focacciu a spouští e-shop.

I love hummus – Jsou malá rodinná firma a vyrábí hummus a kimchi jen z kvalitních surovin. Během akcelerace se pustili do zjišťování potřeb svých zákazníků a do konce roku se plánují přejmenovat. Dali na rady expertů a mentora Zbyňka Haindla a zaměřili se na expanzi. Kromě Maďarska by se měly jejich výrobky objevit i v Německu. “Bylo to velmi časově náročně, ale mělo to smysl a odnesli jsme si z akcelerace maximum,” shrnuje účast obchodní manažerka Zdeňka.

Growlight Bohemia – Vyrábí zařízení pro celoroční pěstování rostlin ve vertikálních hydroponických systémech. Během akcelerace s pomocí mentora Dana Vacha zvládli projekt “rozebrat a zase složit” do lepší a srozumitelnější podoby a začali spolupracovat s dalšími projekty z akcelerace. “Děkujeme mentorovi, jehož úderné a zvídavé otázky nás provázely celou akcelerací,” dodává Jakub, zakladatel projektu Growlight Bohemia.

Sady sv. Prokopa – Pěstují ovoce v bio kvalitě a zaměstnávají lidi s fyzickým či psychickým omezením, kterým nabízí psychosociální podporu. Projekt získal speciální cenu porotců a odměnu ve výši sto tisíc korun od tajemného dárce. A co dalšího jim akcelerace přinesla? Utužili spolupráci v týmu a přibrali do něj posilu, naučili se lépe skladovat ovoce a zeleninu a spojili se s lidmi, kteří mají stejné hodnoty. V blízké době plánují rozšířit jejich farmu v jižních Čechách o sklady a výukové prostory. 

Slavností večer přinesl ještě jedno překvapení: Všichni finalisté mohou za rok ukázat porotě, kam se posunuli, a soutěžit o odměnu ve výši sto tisíc korun. “Naším cílem není, aby projekty po akceleraci zmizely z našeho dohledu. Naopak s nimi máme velké plány a chceme zůstat v kontaktu,” vysvětluje tento krok manažerka programu Markéta Pavlíková. Tu jedním dechem doplňuje finanční partner Future of Food Martin Ducháček: “Už dnes vidím obrovskou hodnotu toho, co se během programu začalo dít. Energie a nasazení týmů byly unikátní. Těším se až na tento úspěch navážeme v dalším ročníku.”


V rámci finálového večera proběhla také panelová diskuze na téma Nástrahy udržitelného stravování.

Dozvědět jste se mohli, že:

  • Čeští zákazníci dnes mohou vybírat z poměrně bohaté nabídky udržitelných potravin, ale ve srovnání se zeměmi jako je Německo či Británie je určitě co zlepšovat. 
  • Horší je situace v restauracích, kterým chybí osvěta a dodavatelé s komplexní nabídkou potravin z ekologického zemědělství.
  • Nejdůležitější je vzdělávání občanů, kteří by se měli zároveň sami zajímat o to, jak správně jíst. Kvalita jídla má totiž přímý vliv na naše zdraví. 
  • Pokud budete kupovat potraviny s ekologickým certifikátem a označením bio listu či zebry, máte jistotu, že budou kvalitní. 
  • Ideální je, pokud máte svého farmáře, od kterého kupujete ovoce, zeleninu nebo maso.
  • Pokud je něco příliš levné, buďte obezřetní. Při nákupu “dobrých” potravin se nevyplatí hledět tolik na cenu a množství, spíš na chuť a vaše zdraví.

Objevuje se greenwashing také v potravinářství? A proč je na cestě k udržitelnému stravování důležitá role státu? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v záznamu diskuze.

 


Moc děkujeme partnerům programu Future of Food, kterými jsou Martin Ducháček a Česká veganská společnost. Pro více informací sledujte webové stránky programu.

Zpět na všechny příběhy

Místo, kde to dokážete

Co je to Impact Hub?

Coworkingové členství

Tarify na pár hodin nebo třeba s neomezeným přístupem 24/7. Vždy s balíkem výhod, které vám usnadní práci.

To vyzkouším

Vlastní kancelář

Office All in One Icon

Všechny služby pod jednou střechou

Office All Sizes Icon

Pro malé startupy i střední firmy

Office Community Icon

Propojení s úspěšnou komunitou

To mě zajímá

Akcelerace projektů

Pomůžeme vám rozvinout vaše komerční i společensky prospěšné podnikání, ať už jste v jakékoli fázi.

Nabídka programů

Nové Stream studio

Tvoříte podcasty, rozhovory nebo videa? Přijďte je natočit k nám.

Zjistit víc