Načítám Akce

Akce

Kurz kvašené zeleniny

Koná se v Impact Hub Praha D10

Společně se naučíme kvasit v nálevu, ve vlastní šťávě, v ume octu, v shoyu, bez soli i se solí,bleskově, krátkodobě. Jaká budou témata prezentace? Video a další informace také na stránkách kurzu.

Co vše je součástí kurzu?
– Kurzovné (přednášky a praktické lekce o kvašené zelenině, které budou velmi dobře prezentovány také formou video prezentace, kde dobře uvidíte všechny podrobnosti).
– Knížka Kvašená zelenina. Malý průvodce kvašenou zeleninou, který obsahuje veškerou teorii, tak praxi a spoustu receptů na začátek. Zde je obsah k nahlédnutí.
– Přístup na měsíc k online video kurzu Kvašená zelenina.
– Ochutnávky různých druhů kvašené zeleniny.
– Prostor pro vaše dotazy.

Proč kvasíme zeleninu?
Řekneme si všechny dobré důvody proč kvasit zeleninu a také jak to udělat, aby byla zelenina skutečně zdraví přínosná. Např. kvašená zelenina obsahuje několikanásobně větší množství aktivních enzymů a probiotických kultur, než syrová zelenina a tím zlepšuje stav našich střev a celého zažívání. Je však nejlepší ji konzumovat až před koncem jídla, aby silné žaludeční šťávy zbytečně aktivní látky neznehodnotili. Takto bude mít vyšší účinek.

Jak kvasit úspěšně?
Zde vás čeká seznam důležitých pravidel, které se při kvašení vždy vyplatí dodržovat. Mimochodem je to také např. to, že zeleninu musíme zatížit předmětem, který neobsahuje železo – takže žádná žula, nebo kovové předměty! Jinak se můžete rozloučit s vitamínem C, který se železem reaguje.

Bleskové a krátkodobé kvašení
Projdeme si různé metody bleskového a krátkodobého nakládání zelenina. Jsou vhodné především, když žádnou kvašenou zeleninu nemáte po ruce, nebo na jaře, když potřebujete ubrat na soli.
Ochutnávka: Bleskové kvašení v marinádě, daikonové plátky v ume octu, nakládání s umeboshi, …

Kvašení ve vlastní šťávě
Uvidíte základní techniky nakládání ve vlastní šťávě. Zde budeme prezentovat i recept kvašeného zelí, který získal 8. místo ze 160 vzorků na Koštu zelé v Blatničce 2017. Řekneme si i něco o koření, které lze do kvašené zeleniny použít (kmín, jalovec, česnek, zázvor, paprika a další). Ukážeme si a ochutnáte také několik variant kimchi.
Ochutnávka: Tradiční kvašené zelé, kimchi, kořeněné zelé, …

Kvašení v různých druzích nálevu
Kvašení v nálevu je velmi jednoduché, projdeme si spoustu druhů zelenin a řekneme si v jakém nálevu jsou nejlepší. Např. ředkvičky milují slaný nálev, okurky s kořením a křenem, cibulky jsou skvělé v shoyu a pestrobarevná mozaika v ume nálevu. Nebojte se všechny ingredience seženete v každé zdravé výživě.
Ochutnávka: Zamilované kedlubny v červeném nálevu, tradiční kvašáky jako křen, cibulky v shoyu nálevu, …

Kvašení bez soli
Kvašení bez soli se hodí pro malé děti. Mají rádi kyselou chuť, ale sůl by jíst do 1 roku neměli. Mnohokrát se nám stalo, že jsme chtěli na nějaký čas ze svého jídelníčku vypustit sůl a tak jsme hledali způsob jak nastartovat úspěšné kvašení bez použití soli a na tomto kurzu si to také předvedeme.
Ochutnávka: Kvašená zelenina bez soli.

Zpět na všechny akce

Organizátor akce

Kyselové a přátelé

Datum a čas

10. června 2019 18:00 - 20:00

Vstupné

Cena pro členy: 380 Kč

Cena pro veřejnost: 380 Kč

Místo konání

Impact Hub Praha D10
Drtinova 557/10
Praha 5 - Smíchov

Více o místě konání

Aktualizováno 15. května 2019