Jak na parádní kávu v kanclu?

V Hubu je to jednoduché. Na baru je kávovar, stačí stisknout tlačítko a kávu máte za pár sekund v hrníčku. Pro většinu z vás je přesně to, co chcete, bez zbytečných řečí. Pokud se ale mezi vámi najdou tací, kteří by se rádi dozvěděli více, pomůže Aleš Pospíšil z European Coffee Trip. Ve své Hubí kanceláři má vlastní “kávovou laboratoř”, kde zkouší nejrůznější kávy i přístroje doslova z celého světa. A v jeho článku se dozvíte, jak na neodolatelnou kávu, ať jste kdekoli. 


Co všechno potřebujeme

Připravit si kávu je vlastně jednoduché. Stačí vzít dobrou surovinu (čerstvou kávu), dobré nástroje (mlýnek a kávovar) a mít horkou vodu. Níže naleznete několik ověřených tipů a rad, jak tohle všechno správně vybrat.

1. Káva

Tady se dostávám na tenký led. Co kávičkář, to názor, jaká je nejlepší káva (italská?) a jak má správně chutnat (pořádně silná a hořká?). Není mým cílem vyvracet mýty spojené s kávou (protože nejlepší káva je ta, co vám chutná, jak říká motto mé oblíbené kavárny MAME v Curychu), ale spíše ukázat kritéria, která vám pomůžou při jejím výběru.

Co chci o kávě vědět, než si ji koupím a připravím?

  • Kdy byla upražená (chcete-li mít čerstvou kávu, ideální je spotřeba do měsíce od napražení).
  • Zda je prodávaná zrnková (káva si uchová nejvíc chutě a aromat, pokud ji nameleme těsně před přípravou).
  • Země původu (stejně jako u vína, různé geografické oblasti produkují kávu s charakteristickou chutí; čím víc o kávě v pražírně ví, tím větší šance, že bude dobrá).
  • Vůně (káva je ovoce, i po napražení by měla příjemně vonět).

Bohužel výběrovou kávu zatím v supermarketu nekoupíte, ale skvělou zprávou je, že v ČR už existuje spousta malých i větších pražíren kávy, které se soustředí na kvalitu. Jejich přehled můžete najít na webu European Coffee Trip (vyberte „roasters“). Pokud bych měl konkrétně doporučit pro různé regiony: Praha (Doubleshot, Dos Mundos), Brno (Rebelbean, Fiftybeans), Olomouc (Kikafe), Liberec (NORDBEANS), Ostrava (CØKAFE Coffee, Fathers Coffee Roasters).

2. Mlýnek

Abyste v kávě uchovali co nejvíc chutí a aromat (přičichnutí k čerstvě namleté kávě je mojí nejoblíbenější částí kávového rituálu), doporučuji kupovat zrnkovou kávu a těsně před přípravou ji namlít. Hlavními kritérii pro výběr jsou: kvalita mletí, pohon, váha a cena.

5 ručních mlýnků v mém seznamu:

  • Lodos Temp – nízká cena, nízká kvalita (cena 299,- Kč).
  • Hario Mini Mill Slim – nižší kvalita mletí, nižší cena a váha (cena 684,- Kč).
  • Rhinowares Mini – průměrná kvalita mletí, nízká váha a skvělá skladnost (cena 1149,- Kč).
  • Timemore C2 nebo Slim – vyšší kvalita mletí, rozumná cena, malé rozměry a váha (cena 2199,- Kč).
  • Comandante C40 MK3 Nitro Blade – extrémně vysoká kvalita mletí, vysoká cena, vyšší váha (cena 5590,- Kč).

Pro porovnání rozdílů mezi levnými a dražsími ručními mlýnky se můžete podívat na naše srovnávací video.

3 elektrické mlýnky za rozumnou cenu:

Z vlastní zkušenosti doporučuji na mlýnku nešetřit. Hned po kávě je to druhá nejdůležitější součást procesu přípravy kávy, která je ovšem i v některých kavárnách opomíjená.

3. Voda

Asi vás nepřekvapím faktem, že káva je vlastně z 98 % voda. Ze zrnka kávy se do vody dokáže rozpustit až 30 % jeho objemu, ale chuťově je příjemná od 18 do 23 %. Pokud se rozpustí méně, káva bude podextrahovaná a nepříjemně kyselá, v opačném případě bude přeextrahovaná, hořká a trpká.

Samotnou extrakci ovlivňuje mnoho faktorů, ale u vody nás zajímá kromě její čistoty a pitnosti především objem rozpuštěných minerálů. Čím víc minerálů ve vodě (tvrdá voda), tím méně kávy se dokáže rozpustit – a naopak. Zajímavým srovnáním je připravit si kávu z různých vod – například kohoutkové, filtrované (filtrační konvice), destilované a balené. Určitě poznáte rozdíl.

A poslední věc, káva by se neměla zalívat přímo vařící vodou. Raději se doporučuje okolo 93 °C.

Vyberte si správný kávovar

Existuje nepřeberné množství způsobů jak si kávu připravit. V tomto přehledu jsem  se soustředil na metody, které nabídnou nejlepší poměř mezi náklady a kvalitou výsledného šálku kávy. Jelikož není kancl jako kancl a někdy přijde i návštěva, rozdělil jsem kávovary podle objemu kávy, který jsou schopný připravit na jedno použití.

Hrníček kávy – AeroPress (200 – 250ml)

AeroPress je jeden z nejuniverzálnějších nástrojů, který je levný, lehký, nerozbitný a jednoduše se čistí. Jeho tvůrce, Alan Adler, ho vynalezl právě proto, aby si mohl připravit jednoduše a rychle svůj hrníček kávy. Milovníci kávy si AeroPress rychle oblíbili a od roku 2008 se pravidelně koná i mistrovství světa v přípravě kávy jeho pomocí. Je tak populární, že jsme se rozhodli o tom, jak se mu podařilo dobýt svět, natočit dokument AEROPRESS MOVIE.

AeroPress  jsme vyzkoušeli s pražičkami z Vertical Coffee dokonce v parku v Budapešti. Samy mají kávy nejraději v přírodě a můžete se podívat, jak celý proces přípravy kávy v parku vypadá. Pokud vás zajímají i další možnosti, můžete vyzkoušet například původní recept samotného vynálezce, který vytvoří kávový koncentrát a ten potom naředí dle chuti.

Přišla mi návštěva – V60 (200 – 500 ml)

Překapávač V60 od japonské firmy Hario je v naši kanceláři využívaný asi nejčastěji. Jednoduše s ním připravíte 1 – 3 šálky kávy za přibližně 3 minuty, což je ideální na ranní meeting i po obědovou kávičku.

Existují 2 modely V60-01 a V60-02, které vám předurčí objem kávy, který s nimi na jedno zalití připravíte. Obecně platí, že na 1 litr vody potřebujete 60 gramů kávy.

Oproti AeroPresssu už musíte přesněji odměřovat váhu kávy i vody.  Také správné zalévaní kávy je obtížnější, protože jím přimo ovlivňujete rychlost extrakce a tím i chuť výsledné kávy. Nejčastějí se proto používají konvice s tzv. husím krkem, které vám umožní vše řídit a kontrolovat.

Do přípravy kávu v tento moment vstupuje už velké množství parametrů, ale nejlepší je upravovat hrubost mletí. Nastavit jemnější mletí (pokud bylo prolití moc rychlé a káva je pro vás slabá a spíše kyselá) nebo nastavit hrubší mletí (pokud bylo prolití moc pomalé a káva je pro vás silná a spíše trpká a hořká).

Káva pro celý kancl – Moccamaster (500 ml – 1 250 ml)

Pokud je vás v kanclu víc nebo prostě potřebujete hodně kávy, nejlepší variantou je Moccamaster. Kávovar, který byl navržen a vyroben už v 60. letech, je stále jeden z nejprodávanějších a nejuznávanějších na světě. Navíc je vyroben v Evropě – v malém městečku Amerongen ve středu Nizozemska. My jsme továrnu Moccamasteru navštívili v létě a tak můžete i nahlédnout, jak se kávovar vyrábí.

Proces je velmi jednoduchý a za 3 – 4 minuty už byste měli mít překapanou kávu. Celý postup si ještě můžete prohlédnout v našem videu.

Ale já chci espresso!

Jako bych vás slyšel. Milovníky espressa a capuccina, kteří nad filtrovanou kávou opovrhují nos. Sám mám rád ranní cappucino a po obědové espresso, ale přestože v kanceláři espresso mašinu máme, zapínáme ji jen výjimečně.

Moje první rada zní, než se pokoušet o espresso v kanceláří, zajděte si raději do dobré kavárny. Bude to levnější a pohodlnější. A pokud vám to přeci jen nedá, napište nám nebo se za námi stavte – rádi se s vámi podělíme o další doporučení i kávové zážitky.


Autorem článku je Aleš Pospíšil, jeden ze zakladatelů European Coffee Trip.

Zpět na všechny příběhy

Místo, kde to dokážete

Co je to Impact Hub?

Coworkingové členství

Tarify na pár hodin nebo třeba s neomezeným přístupem 24/7. Vždy s balíkem výhod, které vám usnadní práci.

To vyzkouším

Vlastní kancelář

Office All in One Icon

Všechny služby pod jednou střechou

Office All Sizes Icon

Pro malé startupy i střední firmy

Office Community Icon

Propojení s úspěšnou komunitou

To mě zajímá

Akcelerace projektů

Pomůžeme vám rozvinout vaše komerční i společensky prospěšné podnikání, ať už jste v jakékoli fázi.

Nabídka programů

Nové Stream studio

Tvoříte podcasty, rozhovory nebo videa? Přijďte je natočit k nám.

Zjistit víc